Idag är det allt fler personer som av etiska skäl väljer att äta en helt växtbaserad kost. Med stora dokumentärer som till exempel Seaspiracy som har visat hur till exempel produktionen av kött och fisk ser ut och vilken enorm klimatpåverkan detta ger, har detta fått många att öppna upp ögonen för alternativa val och helt enkelt bli vegan.

Men det finns faktiskt många anledningar att göra grönare val i kosten och även om du inte riktigt är redo att helt utesluta kött, mejeriprodukter eller ägg så kommer du att kunna göra skillnad om du bara väljer bort detta under några mål i veckan. Varje del räknas och när du väl har fått en smak för vegetariska eller veganska maträtter så kommer det sedan kännas enklare att gå över till en helt växtbaserad kost.

Stor klimatpåverkan

Köttindustrin är en av de allra största bovarna när det kommer till utsläpp av växthusgaser och skövling av regnskogen i världen. Eftersom efterfrågan ökas på grund av en växande befolkning på jorden så krävs det mer mark för djuren att gå på och mer åkermark för att kunna odla foder till djuren som ska slaktas. Att äta mer växtbaserat innebär därför att du kan minska din klimatpåverkan markant och är ett steg som du kan ta för att bli mer klimatsmart.

Växtbaserat för en bättre hälsa

Enligt många studier så ger också en växtbaserad kost dig flera hälsofördelar. Eftersom du inte längre äter rött kött och ägg som innehåller en stor mängd kolesterol så kan du sänka både ditt blodtryck och göra ditt hjärta en stor tjänst.