Gör mumsiga bönburgare hemma

En av de allra populäraste rätterna som man kan göra med bönor hemma är bönburgare! Alla älskar vi burgare och det är så otroligt enkelt att göra vegetariska versioner med olika typer av bönor när man vill ta en paus från köttätandet och variera sin kost. Kidneybönor, kikärtor, vita bönor och svarta bönor är vanliga favoriter i köket och de passar alla utmärkt när man ska göra bönburgare. Bönorna kan mixas med potatismjöl eller ströbröd, gul lök, kryddor i en mixer, plus ett egg om man behöver det lilla extra för att få till perfekt konsistens. Veganer kan använda sig av havregryn eller chiafrön istället.

Om man inte har en matberedare eller mixer kan man också mosa bönorna för hand och röra ner de andra ingredienserna. Det kan också vara en bra taktik om man vill ha en viss konsistens på burgarna med lite större bitar, eftersom en matberedare snabbt maler ner ingredienserna till en puré. Burgarna kan sedan stekas i stekpanna eller i ugnen medans man torkar av sina utemöbler på balkongen och dukar till en fin middag med stearinljus i vintermörkret.

Gör sedan en hemmagjord sås eller dressing till burgarna och baka dina egna hamburgerbröd för en riktigt genuin middag utan några konserveringsmedel eller tillsatser. Perfekt när man vill ha en mysig familjekväll med nyttig mat som dessutom är riktigt mumsig. Extra tips: Servera med hemmagjort kolsyrat vatten om du har en SodaStream kolsyremaskin. Helt sockerfritt, superbilligt och en stor hit för hela familjen. Garnera med en citronskiva för lite extra smak.