Handla mer miljösmart

Med det konsumtionssamhälle som vi faktiskt lever i, är det enkelt att hamna mitt i köphetsen och att eftersträva moderna och nya saker hela tiden. Men den ökade konsumtionen och användningen av råvaror har också satt ett stort avtryck på vår jord. Produktion av livsmedel, nytillverkade soffbord och tillverkning av textilier, bidrar till en enorm mängd koldioxidutsläpp och även många ogynnsamma arbetsförhållanden och även barnarbete. 

Det är idag svårt som konsument att ständigt följa med i trender och att inte gynna icke seriösa företag. Men du kan välja att handla mindre och på så vis minska din miljöpåverkan och inte bidra till köphetsen. Nedan kan du läsa om några andra saker som du kan göra för att handla mer miljösmart. 

Använd det du har

Att ta till vara på det som du har hemma är det absolut bästa och mest miljövänliga som du kan göra. Återanvändning, att rusta upp slitna möbler och fixa hål i dina kläder kommer att spara på mängder av utsläpp och gör att du kan spara en rejäl slant. Om du däremot måste köpa en ny kappa, möbel eller porslin så kan du handla second hand. Leta även på Blocket eller andra begagnade säljtjänster online. 

Välj gröna varumärken 

Det finns också en sak som är viktigt att ha i åtanke när du väljer att handla nytt och det är att välja gröna och pålitliga varumärken. Gör efterforskningar innan du väljer ett företag och säkerställ att de följer en väl genomtänkt miljöplan, som faller inom ramen för EUs förordningar och svensk lagstiftning.