Konsumtion eller avhållsamhet?

Begreppet konsumtionssamhället är helt klart uttjatat. Men samtidigt så sätter det fingret på en viktig sak. För hur man än ser på vår moderna tid så är det ett faktum att vårt moderna samhälle drivs av konsumtion. Så låt oss tänka att vi plötsligt slutar handla och köpa? Vad skulle hända då? Den som tänker efter kommer snabbt att inse att det skulle leda till enorma ekonomiska problem. För många har nämligen byggt sina liv på den rådande omsättningen. Hur ska man då förhålla sig till detta?

Att förespråka nollkonsumtion är inget som vi gör. Det skulle med största sannolikhet leda till total kaos. Däremot tycker vi att man ska se till att endast köpa de man behöver, reparera det man har och undvika att köpa bara för nöjes skull. Genom att fokusera på funktionalitet så kan man göra oerhört mycket för såväl sin egen ekonomi som miljö. I praktiken innebär det att vi förespråkar mellanvägen där någonstans mellan konsumtion och total avhållsamhet.

Kommer detta vara tillräckligt för att återställa miljö och natur? Tveksamt. Förmodligen krävs det på sikt avsevärt mycket mer drastiska åtgärder. Och i viss utsträckning får vi sätta vår tilltro till tekniska framsteg. För endast genom dessa kommer vi att kunna dra ned på utsläpp och påverkan på miljön. Men det är knappast utan hopp. Redan nu har tekniken gjort det möjligt att nästintill nolla utsläppen. Så inom några år är vi på god väg mot att vara närma i bättre framtid! Tillsammans ordnar vi det!

Konsumtion eller avhållsamhet